FC Zaanstreek

logo futsal fc zaanstreek

Een fictief FC Zaanstreek: Een verdediger van 50 miljoen euro – en dan? Dit is het beste Zaanse elftal

Richard Walraven

Zaanstad- Het profvoetbal verdween begin jaren zeventig uit de Zaanstreek. Maar stel dat… Hoe zou een FC Zaanstreek, een fictief elftal van levensechte Zaanse voetbalbalprofs er in 2024 uitzien? Vandaag op de website van nhd.nl een artikel.

Helemaal een verzinsel is FC Zaanstreek niet. Tussen 1964 en 1967 wás er een FC Zaanstreek. De club, voortgekomen uit KFC en financieel gesteund door de gebroeders Klaas en Cees Molenaar, bestond echter maar een paar jaar, voordat het met Alkmaar’54 fuseerde tot AZ’67. De letter Z in de naam van de huidige nummer vier van de eredivisie herinnert daar nog steeds aan. Maar Zaans is AZ, dat na de fusie al snel in Alkmaar ging spelen, niet echt. Daar kan zelfs het nieuwe complex voor de AZ-jeugd in Wijdewormer niets aan veranderen.

Talent

Maar met het verdwijnen van de profclubs KFC/FC Zaanstreek en ZFC (uiteindelijk na tal van fusies opgegaan in ZVC’22) verdwenen de profvoetballers natuurlijk niet uit de Zaanstreek. Hoewel ook de amateurclubs het op prestatief gebied erg moeilijk hebben – Fortuna Wormerveer is in de eerste klasse de hoogst spelende vereniging en verkeert in serieus degradatiegevaar – brengt de Zaanstreek nog altijd genoeg voetbaltalent voort.

Dat blijkt wel als we (gebaseerd op de gegevens van voetbalwebsite transfermarkt.nl) een FC Zaanstreek proberen samen te stellen. Het balangrijkste criterium daarbij is niet waar de spelers zijn geboren, maar waar ze als voetballer hun eerste stapjes op het veld zetten. Dat maakt van Kaj Sierhuis (geboren in Athene) en Derry John Murkin (op zijn vierde met zijn ouders uit Engeland naar Zaandijk verhuisd) toch echte Zaanse voetballers.

Het meest opvallende aan onze Zaanse selectie is de grote hoeveelheid sterke linksbenige verdedigers. Zeker als we dat vergelijken met rechtspoten in de defensie. Het absolute kroonjuweel van FC Zaanstreek is Micky van de Ven. Dat blijkt ook uit de transferwaarde die de international van Tottenham Hotspur vertegenwoordigt. Met een geschatte waarde van 50 miljoen euro is Van de Ven meer waard dan de rest van onze selectie. Samen vertegenwoordigen de Zaanse voetballers een waarde van zo’n zeventig miljoen. Dat is ongeveer gelijk aan de waarde van de selectie van FC Twente.

In ons Zaanse efltal is Nordin Bakker, bezig aan een sterk seizoen bij Almere, de keeper. Micky van de Ven vormt samen met de geroutineerde Stefano Denswil een weliswaar linksbenig maar super degelijk centraal duo. Owen Wijndal is onze linksback, vooral ook omdat zijn concurrent Derry John Murkin als linkshalf of zelfs hangende linksbuiten ook prima uit de voeten kan.

Zekerheid

Rechts in de defensie is de spoeling minder ruim voor ons FC Zaanstreek. We kiezen daarom voor zekerheid met Lars Kramer, hoewel de voetballer van het Deense Aalborg eigenlijk een centrumverdediger is. Op het middenveld kiezen we naast het loopvermogen van Murkin voor de creativiteit van Oguzhan Ozyakup en voor Mees Hoedemakers als controleur.

Voorin is de positie van Kaj Sierhuis onbetwist en krijgt hij David Min als secondant. Op de rechtervleugel kiezen we voor het talent van Naci Unuvar boven de ervaring van Brandley Kuwas. De 31-jarige vleugelspits is sinds deze winter zonder club en begint daarom op de reserevebank, waar ook doelman Koen Bucker, Jay Kruiver en Finn Stam een plekje krijgen.

Het elftal van de FC Zaanstreek

Keeper

Nordin Bakker (26, 0,8 mln)

Geboorteplaats: Oostknollendam. Huidige club: Almere City FC. Vorige clubs: Fortuna Wormerveer, FC Volendam, Beroe Stara Zagora (Bul). Wedstrijden/goals: 148/0. Interlands/goals: 0/0

Lars Kramer (24, 0,8 mln)

Geboorteplaats: Zaandam. Huidige club: Aalborg BK (Den). Vorige clubs: Fortuna Wormerveer, Ajax, NEC, FC Groningen, Viborg (Den). Wedstrijden/doelpunten: 151/14. Interlands/goals: 6/0 (Ned. O-20)

Stefano Denswil (30, 3 mln)

Geboorteplaats: Zaandam. Huidige club: Trabzonspor (Tur). Vorige clubs: Hellas Sport, Ajax, Club Brugge, Bologna. Wedstrijden/goals: 345/15. Interlands/goals: 4/0 (Suriname)

Micky van de Ven (22, 50 mln)

Geboorteplaats: Wormer. Huidige club: Tottenham Hotspur (Eng). Vorige clubs: WSV’30, FC Volendam, Wolfsburg (Dui). Wedstrijden/goals: 109/4. Interlands/goals: 2/0

Owen Wijndal (24, 5,5 mln)

Geboorteplaats: Zaandam. Huidige club: Antwerp. Vorige clubs: Zaandijk, Haarlem, AZ, Ajax. Wedstrijden/goals: 205/5. Interlands/goals: 11/0

Middenvelders

Oguzhan Özyakup (31, 0,65 mln)

Geboorteplaats: Zaandam. Huidige club: Fortuna Sittard. Vorige clubs: Hellas Sport, AZ, Arsenal, Besiktas, Feyenoord. Wedstrijden/goals: 357/39. Interlands/goals: 43/1 (Turkije)

Mees Hoedemakers (26, 1 mln)

Geboorteplaats: Zaandam. Huidige club: NEC. Vorige clubs: Hercules Zaandam, AZ, Cambuur. Wedstrijden/goals: 157/11. Interlands/goals: 1/0. (Ned 0-19)

Derry John Murkin (24, 1,5 mln)

Geboorteplaats: Colchester (Eng). Huidige club: Schalke’04. Vorige clubs: Zaandijk, KFC, Purmersteijn, Fortuna Wormerveer, FC Volendam. Wedstrijden/goals: 117/10. Interlands/goals: 0/0

Aanvallers

Naci Unuvar (20, 2,5 mln)

Geboorteplaats: Zaandam. Huidige club: FC Twente. Vorige clubs: OFC, Ajax, Trabzonspor. Wedstrijden/goals: 34/7. Interlands/goals: 1/0. (Tur 0-21)

Kaj Sierhuis (25, 1,8 mln)

Geboorteplaats: Athene. Huidige club: Fortuna Sittard. Vorige clubs: WSV’30, Ajax, FC Groningen, Stade Reims, Heracles. Wedstrijden/goals: 135/31. Interlands/goals: 13/9. (Ned 0-21)

David Min (24, 0,6 mln)

Geboorteplaats: Wormerveer. Huidige club: RKC Waalwijk. Vorige clubs: Fortuna Wormerveer, Telstar. Wedstrijden/goals: 59/12. Interlands/goals: 0/0

Reserves

Koen Bucker (Zaandam, 0,35 mln)

Geboorteplaats: Zaandam. Huidige club: Roda JC. Vorige clubs: WSV’30, AZ, Heracles. Wedstrijden/goals: 36/0. Interlands/goals: 0/0

Liam van Gelderen (23, 0,3 mln)

Geboorteplaats: Zaandam. Huidige club: FC Groningen. Vorige clubs: Fortuna Wormerveer, AZ, Ajax. Wedstrijden/goals: 27/2. Interlands/goals: 0/0

Finn Stam (20, 0,3 mln)

Geboorteplaats: Zaandam. Huidige club: AZ. Vorige clubs: Fortuna Wormerveer, Ajax. Wedstrijden/goals: 1/0. Interlands/goals: 0/0

Brandley Kuwas (31, 0,4 mln)

Geboorteplaats: Hoorn. Huidige club: geen. Vorige clubs: Hellas Sport, AZ, KFC, FC Volendam, Excelsior, Heracles, Al-Nasr, Al-Jazira, Macabbi Tel Aviv, Giresunspor. Wedstrijden/goals: 393/59. Interlands/goals: 24/2 (Curaçao)

Grote Zaanse voetballers

De Zaanstreek heeft grote voetballers voort gebracht. Over wie de beste Zaanse voetballer ooit was kan lang worden gediscussieerd. Over de succesvolste in de Zaanstreek geboren voetballer bestaat geen twijfel: Johnny Rep.

Henk Groot kende een prachtige loopbaan bij Ajax, Feyenoord en het Nederlands elftal en Sonny Silooy pakte internationale prijzen met Ajax. Maar Johnny Rep uit de Zaandamse Rosmolenbuurt speelde twee WK-finales met Oranje en maakte het staartje van het gouden Ajax uit de jaren zeventig mee. Hij won twee keer de Europa Cup I en eenmaal de wereldbeker. Met het Franse Bastia was hij in 1978 verliezend finalist (3-0 tegen PSV) in de Uefa Cup.

Het Zaanse clubvoetbal kende – voor er sprake van betaald voetbal – ook enkele successen. ZFC won in 1925 de NVB-beker, toen de voetbalbond nog niet koninklijk was. Adriaan Schoen en Gerrit Potse scoorden ieder twee keer in de met 5-1 gewonnen finale tegen Xerxes.

Rivaal KFC – met midvoor Jaap Mol als vedette – was in 1934 dicht bij de landstitel. In de beslissende wedstrijd tegen Ajax verspeelden de Kogers echter een 2-0 voorsprong, waardoor de Amsterdammers alsnog kampioen werden.

Het artikel is voor abonnee’s ook te lezen op Een verdediger van 50 miljoen euro – en dan? Dit is het beste Zaanse elftal | Noordhollands Dagblad