DISTRICT FUTSAL
Onderstaand een overzicht van de spelregels die zaalvoetbal doen onderscheiden van andere varianten van 5 tegen 5 voetbal. De officiële regels van het zaalvoetbal kunnen als afzonderlijk document gedownload worden van de KNVB website: www.knvb.nl/zaalvoetbal
In het futsal wordt er vijf tegen vijf gespeeld op een klein speelveld. Hierdoor is het spel vlotter en dynamischer dan bij veldvoetbal. Futsal spelers zijn het er over eens: het is een intensieve en uitdagende sport.
Zaalvoetbal wordt gespeeld op een afgebakend veld en de bal kan buiten het veld belanden.
Een zaalvoetbalwedstrijd bestaat uit twee perioden van vijfentwintig minuten speeltijd. Dit geldt voor alle leeftijden uitgezonderd O9 t/m O13. Deze spelen twee perioden van twintig minuten.
Dit is een fundamenteel aspect van het spel. De bal moet officieel kleiner en zwaarder (maat 4) zijn en lager opstuiten (Low bounce bal) dan de bal bij elf tegen elf.
Om het spel te hervatten nadat de bal via de zijlijn buiten het veld is beland, wordt de bal vanaf de zijlijn ingetrapt. De bal moet stilliggen op de zijlijn. De nemer mag in of buiten het speelveld staan.
Per wedstrijd kunnen er maximaal 14 spelers worden ingezet en zijn er geen regels voor de tijd dat een speler op het veld mag staan. Spelers moeten het speelveld betreden en verlaten in de wisselzone voor de banken met wisselspelers.
Die zijn in het zaalvoetbal toegestaan. Spelers mogen over het veld glijden, bijvoorbeeld om te voorkomen dat de bal buiten het veld belandt.
Als er een speler een waarschuwing (gele kaart wordt getoond) ontvangt, moet zijn team maximaal twee minuten met 3 spelers en een keeper blijven spelen of tot de tegen- stander in overtal een doelpunt heeft gemaakt. Als er een speler wordt weggezonden (een rode kaart wordt getoond), moet zijn team maximaal vijf minuten met 3 spelers en een keeper blijven spelen of tot de tegenstander in overtal een doelpunt heeft gemaakt.
In een nationale zaalvoetbal/futsalwedstrijd is er één scheidsrechter en een tijdwaarnemer (deze wordt bij de meeste wedstrijden door de club aangesteld).
Alle spelhervattingen (uitgezonderd de aftrap en strafschop) dienen binnen 4 seconden genomen te worden. De scheidsrechters starten met tellen (fysiek) op het moment dat de bal klaar ligt voor het hervatten van het spel.
Tegenstanders moeten vijf meter afstand houden van een speler die een vrije trap, hoekschop, intrap of strafschop neemt.
Keepers mogen buiten en veldspelers mogen binnen het strafschopgebied komen. Na een achterbal moet de bal met de hand in het spel gebracht worden door de keeper. De keeper mag de bal pas weer aanraken wanneer de keeper op de helft van de tegenstander is of als een tegenstander de bal heeft geraakt.
Futsal is vanwege het aantal spelers makkelijk te organiseren.
Vergeleken met het veldvoetbal heb je in het futsal veel meer balcontacten.
Vanwege de beperkte ruimte van het futsalveld, druk van de tegenstander en veel 1 tegen 1 duels ontwikkel je een betere balbeheersing en techniek.
De hierboven genoemde factoren zorgen er voor dat je sneller
leert te spelen en denken. Dit wordt versterkt doordat het spel binnen vier seconden moet worden hervat.
Je moet veel ondersteunende loopacties maken om ruimte te creëren voor jezelf en medespelers.
Omdat het spel constant op en neer gaat en de intensiteit hoog is, dien je continue geconcentreerd te zijn op het spel. Het spel heeft veel omschakelmomenten tussen verdedigen en aanvallen waardoor je niet kunt verzaken en toekijken.
Vanwege het aantal spelers (5) zijn er minder afspeelopties dan bij 11 tegen 11 veldvoetbal. Er wordt van je verwacht om veel te bewegen zonder bal en er wordt een beroep gedaan op je tactisch en technisch vermogen.
Je leert doelgerichter schieten. Omdat het doel klein is en vanwege de constante druk van de tegenstander moet de speler slimmer en beter gaan schieten om tot scoren te komen. De speler komt in de zaal ook relatief vaak in scoringspositie.
De sporthallen zijn niet weersafhankelijk. Dit betekent dat futsal altijd gespeeld kan worden.
Je geniet van de uitdagingen van een spel in hoog tempo. Je technische vaardigheden worden op de proef gesteld. Hierdoor ervaar je meer plezier en succesmomenten.