FC Zaanstreek

logo futsal fc zaanstreek

Spelregels

DISTRICT FUTSAL

SPELREGELS

Wat zijn de spelregels?

Onderstaand een overzicht van de spelregels die zaalvoetbal doen onderscheiden van andere varianten van 5 tegen 5 voetbal. De officiële regels van het zaalvoetbal kunnen als afzonderlijk document gedownload worden van de KNVB website: www.knvb.nl/zaalvoetbal

fc Zaanstreek futsal spelregels
Futsal

In het futsal wordt er vijf tegen vijf gespeeld op een klein speelveld. Hierdoor is het spel vlotter en dynamischer dan bij veldvoetbal. Futsal spelers zijn het er over eens: het is een intensieve en uitdagende sport.

Het veld

Zaalvoetbal wordt gespeeld op een afgebakend veld en de bal kan buiten het veld belanden.

Speeltijd

Een zaalvoetbalwedstrijd bestaat uit twee perioden van vijfentwintig minuten speeltijd. Dit geldt voor alle leeftijden uitgezonderd O9 t/m O13. Deze spelen twee perioden van twintig minuten.

De bal

Dit is een fundamenteel aspect van het spel. De bal moet officieel kleiner en zwaarder (maat 4) zijn en lager opstuiten (Low bounce bal) dan de bal bij elf tegen elf.

Intrap

Om het spel te hervatten nadat de bal via de zijlijn buiten het veld is beland, wordt de bal vanaf de zijlijn ingetrapt. De bal moet stilliggen op de zijlijn. De nemer mag in of buiten het speelveld staan.

Doorlopend wisselen

Per wedstrijd kunnen er maximaal 14 spelers worden ingezet en zijn er geen regels voor de tijd dat een speler op het veld mag staan. Spelers moeten het speelveld betreden en verlaten in de wisselzone voor de banken met wisselspelers.

Slidings

Die zijn in het zaalvoetbal toegestaan. Spelers mogen over het veld glijden, bijvoorbeeld om te voorkomen dat de bal buiten het veld belandt.

Gele/rode kaart

Als er een speler een waarschuwing (gele kaart wordt getoond) ontvangt, moet zijn team maximaal twee minuten met 3 spelers en een keeper blijven spelen of tot de tegen- stander in overtal een doelpunt heeft gemaakt. Als er een speler wordt weggezonden (een rode kaart wordt getoond), moet zijn team maximaal vijf minuten met 3 spelers en een keeper blijven spelen of tot de tegenstander in overtal een doelpunt heeft gemaakt.

Match officials

In een nationale zaalvoetbal/futsalwedstrijd is er één scheidsrechter en een tijdwaarnemer (deze wordt bij de meeste wedstrijden door de club aangesteld).

De vier-seconderegel

Alle spelhervattingen (uitgezonderd de aftrap en strafschop) dienen binnen 4 seconden genomen te worden. De scheidsrechters starten met tellen (fysiek) op het moment dat de bal klaar ligt voor het hervatten van het spel.

De vijf-meterregel

Tegenstanders moeten vijf meter afstand houden van een speler die een vrije trap, hoekschop, intrap of strafschop neemt.

Keepers

Keepers mogen buiten en veldspelers mogen binnen het strafschopgebied komen. Na een achterbal moet de bal met de hand in het spel gebracht worden door de keeper. De keeper mag de bal pas weer aanraken wanneer de keeper op de helft van de tegenstander is of als een tegenstander de bal heeft geraakt.

10 redenen om futsal te spelen