FC Zaanstreek

Ex FC Zaanstreek speler Piet Jager overleden(1934-2024). Aimabele Groninger werd bij Telstar een held van 1964

Zaanstad- In het NHD schreef Kees van Dalsem over het overlijden van Piet Jager. op 90 jarige leeftijd. Aanvaller Jager speelde in het seizoen 1965/1966 voor FC Zaanstreek in de eerste divisie in Koog aan de Zaan.

Piet Jager als voetballer van Telstar.

Velsen-Zuid-De wortels van Piet Jager lagen in Groningen, maar in Noord-Holland merkten ze jarenlang niks van het vooroordeel dat Noorderlingen stug kunnen zijn. De aimabele voetballer promoveerde met Telstar in 1964 naar de eredivisie en speelde daarna nog bij FC Zaanstreek en De Kennemers, voordat hij zo’n twintig jaar geleden weer terugkeerde naar Groningen. Daar overleed hij op 2 oktober op negentigjarige leeftijd.

Piet Jager verhuisde begin jaren zestig naar Beverwijk om te gaan voetballen bij VSV en te werken bij de Hoogovens. Zijn wieg stond in Muntendam, waar bij op zestienjarige leeftijd debuteerde in het eerste van de plaatselijke VV. Vijf jaar later maakte hij een – voor de regio gevoelige – transfer naar het naburige Veendam. Via Be Quick en opnieuw een seizoen bij Muntendam wilde hij het weer als semi-prof bij VSV proberen.

Het Veendam uit de jaren van Piet Jager.

Maar door onduidelijkheid tijdens contractonderhandeling met Go Ahead, bleek Jager al voor de club uit Deventer getekend te hebben, waardoor hij een seizoen bij Go Ahead voetbalde. Een jaar later verkaste hij alsnog naar VSV. Met die club steeg hij op naar de eerste divisie, in het seizoen voordat VSV met Stormvogels fuseerden tot Telstar.

Held van 1964

In het eerste jaar van de club promoveerde Telstar met de hulp van Jager direct naar de eredivisie, waardoor hij voor altijd een van de helden van 1964 is. Hij speelde in dat seizoen tien wedstrijden, maar mocht niet blijven om te voetballen op het hoogste niveau. Jager maakte samen met trainer Toon van den Enden de transfer naar FC Zaanstreek, de profclub van de gebroeders Cees en Klaas Molenaar.

In de zomer van 1965 startte Van den Enden als trainer van FC Zaanstreek, dat uitkwam in de tweede divisie. Bij FC Zaanstreek trof Van den Enden een bende aan. De gemeente Koog aan de Zaan had in de ambitie betaald voetbal te spelen een stadion voor 12 duizend bezoekers gerealiseerd, maar had verzuimd een oefenveld te maken.

De helden van Telstar van 1964.

Het verblijf van Jager in de tweede divisie bleef – ondanks opnieuw een promotie – beperkt tot een seizoen, maar hij bleef als amateur voetballen bij De Kennemers in zijn woonplaats Beverwijk, waar hij van rechtsbuiten een paar linies terugzakte naar de verdediging.

Het elftal van De Kennemers met Piet Jager en Chris B. van der Zwan.

Chris B. van der Zwan (80) herinnert Jager als een goede voetballer van de Velsense fusieclub, maar de oud-bestuurder van Telstar leerde hem pas echt goed kennen toen hij bij De Kennemers in een elftal kwam te voetballen met de Groninger. ,,Van het feit dat hij uit het Noorden kwam merkten we niks, hij was helemaal niet stug. Piet was een zeer aimabele man, die altijd voor iedereen klaarstond, of het nu supporters waren of zijn medespelers. En hij was bovendien een hele goede back.’’

Heerlijke jaren

In 1970 stopte Jager met voetballen bij de Beverwijkse club, maar hij behield het contact met de vereniging, waar hij naar eigen zeggen een paar heerlijke jaren had gehad. Na veertig jaar in de regio IJmond te hebben gewoond, verhuisde hij twintig jaar geleden op aandringen van zijn vrouw weer naar de provincie Groningen, waar hij tot zijn dood woonde.