FC Zaanstreek

logo futsal fc zaanstreek

Aantal incidenten en zware tuchtzaken in het amateur(zaal)voetbal flink toegenomen

Zaanstad- Het was deze week volop in het nieuws; het toenemend aantal incidenten in het amateurvoetbal. Ook in de zaalvoetbalsport een stijging van het aantal incidenten. Daarom willen we jullie vragen om wanordelijkheden te melden in de wedstrijdszakenapp.

Het kan gebeuren dat er rondom futsal duels incidenten gebeuren. Daarom heeft FC Zaanstreek gedragsregels opgesteld. Het is aan een ieder om zich hieraan te houden. Veel spelers maar ook het publiek en voornamelijk de begeleiding. Daarom willen we dat ieder team met 2 begeleiders op de bank zit. Twee zien meer dan één. Het advies is altijd om met zijn allen als team en begeleiding de zaal te betreden en te verlaten.

Het aantal incidenten in het amateurvoetbal is in het afgelopen seizoen toegenomen ten opzichte van het seizoen ervoor. Bij zowel gestaakte wedstrijden als zware tuchtzaken is een groei van meer dan 10 procent te zien, meldt voetbalbond KNVB woensdag.

Van de 779.171 gespeelde wedstrijden in het afgelopen seizoen eindigden er 1.864 in een staking vanwege wanordelijkheden, waaronder vechtpartijen of ernstig verbaal gedrag. Dat zijn er 186 meer dan in het seizoen 2022/2023, toen het er nog 1.678 waren.

Ook bij het aantal zware tuchtzaken was een groei te zien. Vorig seizoen waren dat er 3.501, een jaar eerder ‘maar’ 3.157. Een zware tuchtzaak gaat over bijvoorbeeld fysiek of verbaal gewelddadig gedrag van een speler dat tot een rode kaart leidt.

Ook trokken scheidsrechters vaker een rode kaart. Er werden in het afgelopen seizoen 673 meer rode kaarten uitgedeeld dan in het jaar ervoor, een stijging van ruim 5 procent.

Moeite om gezag te accepteren en kortere lontjes bij spelers zijn veelvoorkomende oorzaken dat wedstrijden uit de hand lopen. Vaak is het ook een gevolg van discriminatie, belediging of andere kwetsende uitingen.

Nieuwe regels moeten wangedrag voorkomen

Vorig seizoen werd een nieuwe regel ingevoerd om scheidsrechters in het amateurvoetbal te beschermen. Als een scheidsrechter wordt belaagd, mag het betrokken team standaard twee weken niet uitkomen in de competitie. De club moet vervolgens uitleggen hoe ze dit soort incidenten in de toekomst wil voorkomen. Dit gebeurde vorig seizoen 89 keer en de regel is voor het seizoen 2024/2025 aangescherpt.

Sinds dit seizoen, dat net is begonnen, mogen bovendien alleen de aanvoerders nog met de scheidsrechter in discussie gaan over beslissingen. De regel geldt sinds het EK van deze zomer ook in het betaalde voetbal.