Zaanstad- Over de toenmalige betaald voetbal organisatie (veld) FC Zaanstreek, voorloper van AZ`67 is op internet nog veel te vinden. Op Zaanwiki.nl staat onderstaande artikel te lezen. Het huidige FC ZAANSTREEK focust zich op zaalvoetbal en heeft overigens wel een (35+ veteranen) KNVB 7 tegen 7 veldteam dat actief is in de buitenlucht.

Hieronder het artikel op zaanwiki:

In 1964 bestond op initiatief van voetbalvereniging KFC het plan een stichting te vormen onder de naam FC Zaanstreek, waarbij de mogelijkheid bestond met name ZFC in de fusie te betrekken. KFC voerde tevens besprekingen met het Amsterdamse Blauw Wit om tot een fusie te komen. Zowel Blauw Wit als ZFC gaven echter te kennen zelfstandig te willen blijven, zodat in 1964 geen fusie in de Zaanstreek in het verschiet lag.

KFC diende in juli 1964 een verzoek in bij de KNVB om het seizoen ’64 -’65 onder de naam Stichting FC Zaanstreek te mogen spelen. De stichting kwam geheel los te staan van KFC, dat op Koogs verzoek wilde spelen in de vierde klasse amateurs. FC Zaanstreek de thuiswedstrijden spelen op het bestaande KFC-veld. Het nieuwe sportpark dat vijftienduizend toeschouwers zal kunnen bevatten is gepland op het Oostzijderveld dat nog niet gereed was. Op het KFC-veld werden speciale voorzieningen getroffen om de verwachte grote toeloop te kunnen opvangen.

Onder leiding van zakenman en KFC-manager Klaas Molenaar werd 175.000 gulden uitgegeven voor nieuwe spelers. Van Ajax werden Cees Groot, Van Veen, Schipper, Smit en Ouderland gekocht. Andere aanwinsten waren Clement (Blauw Wit), Twisk (Vitesse), Jaski (Haarlem), Jager (DWS) en doelman Tuyn.

Het geheel nieuwe team onder de naam FC Zaanstreek, boekte in Duitsland en indrukwekkende 9-0 zege in een vriendschappelijk duel tegen de semi-profs van Marl-Hülst. Midvoor Cees Groot scoorde vijf gave treffers. Onder toeziend oog van 5500 toeschouwers verloor FC Zaanstreek 9 augustus 1964 haar eerste thuiswedstrijd in de tweede klasse A met 2-3 van NAC ondanks vijf voornamelijk oudere ex-Ajaxspelers in de basis. Op 24 augustus 1964 werd de wedstrijd tegen PEC met 6-0 afgesloten. 11.000 bezoekers zagen FC Zaanstreek een week later 1-1 tegen Haarlem spelen. Iedere overwinning bracht ƒ 80.— op en voor de training ontvingen de spelers maandelijks ƒ 100.—

De bekerwedstrijd tegen Feyenoord werd op 4 oktober 1964 nipt met 1-2 verloren ten overstaan van 10.000 kijkers.

Halverwege het seizoen ’64 -’65 stond FC Zaanstreek als vijfde geklasseerd. Beide partners toonden zich zeer tevreden over het bereikte resultaat. FC Zaanstreek liet voorts weten dat de stichting geheel open staat voor samenwerking met alle clubs uit de Zaanstreek. Aan het einde van het seizoen nam de Zaanse tweedeklasser een zesde plaats op de ranglijst in.

Toon van de Ende, voorheen trainer bij Sparta en Telstar, werd per 1 juli 1965 benoemd tot trainer van de tweede divisieclub FC Zaanstreek. Van de Ende werd de opvolger van Piet de Wolf die geen heil meer zag in een verdere samenwerking met FC Zaanstreek.

In 1967 besloot men samen te gaan met de club Alkmaar ’54 en onder de naam AZ’67 te gaan voetballen. Ondanks een plan afwisselend in Koog en Alkmaar te spelen, verhuisde men al snel definitief naar het sportpark in Alkmaar.

mei 25, 2020