Bij topzaalvoetbal in de Zaanstreek kom je al gauw uit bij The Counters, Kondo Budjang of FCZSW. Beide uitkomend op hoofdklasse en hoofdklasse niveau. Maar wat nou als je de absolute top wilt halen?

Tom van Veen en Ezra Rhebok hebben beide die droom. Om daar te komen maakten zij de stap van respectievelijk FCZSW en Kondo Budjang naar zaalvoetbalvereniging FC Marlene uit Heerhugowaard waar zij in onder 19 kwamen te spelen.

Ze belandden daar in een wereld die ze nog niet kenden, maar goed bij hun paste. FC Marlene voelt als een sprong in de juiste richting. De club speelt met haar 1e team in de eredivisie en met het 2e team op eerste divisie niveau. Aan alles merk je dat de club professionalisme ademt. Beide jongens werden gericht gescout, met als doel een kans te geven zich te laten zien op het hoge niveau.

Ezra Rhebok, woonachtig in Krommenie, maakte zijn debuut in het 2e team begin dit seizoen tegen Honselersdijk. Inmiddels heeft hij een plekje veroverd. Bij Kondo Budjang, dat toen nog op eerste divisie niveau speelde, had hij zijn doorbraak nog niet gemaakt. Oud trainer Raoul Polnaja was hem niet vergeten en had de scouting van Marlene getipt. Al snel werd duidelijk, dat Ezra keuzes moest maken en liet hij het veldvoetbal schieten. Nu richt hij zich volkomen op zijn droom om uit te komen in de eredivisie en over 10 jaar in Oranje. Wekelijks geeft hij alles om dat doel te bereiken.

De in Assendelft woonachtige Tom van Veen was in een vriendenteam van FCZSW begonnen, maakte de stap naar het Hoornse Veerhuijs in de zaal. De plek onder de lat bleek zo vertrouwd, dat hij was opgevallen bij de scouts van Marlene, die hem er graag bij wilden hebben. Tom zijn carrière loopt parallel aan die van Ezra. Ook van Veen maakte dit seizoen al zijn debuut in Marlene 2. Dat was tegen Zeemacht uit Den Helder. Ook hij droomt van het allerhoogste en wil daar net als zijn maatje Ezra alles aan doen.

In Heerhugowaard spelen ze met zaalvoetballers van topniveau. Sommige zijn semi profs, waardoor ze zich volledig op het zaalvoetbal kunnen richten. “Wij merken dat elke training weer. Ismaël Hamdaoui is bijvoorbeeld zo een speler. Onder zaalvoetballers een legende, die ook uit komt voor het Ronaldinho Globe Street Team. We leren van zijn fenomenale acties. Maar ook de andere spelers brengen ons de fijne kneepjes van het zaalvoetballen op top niveau bij”, aldus Ezra Rhebok.

Tom van Veen beaamt dat. “We trainen met het 1e samen. Vaak partij vormen, waarbij het spel regelmatig stil ligt. Spelsituaties en gemaakte keuzes worden dan doorgenomen ter verbetering van het spel en ons inzicht”. Tom van Veen weet dat hij de keeper van het Nederlands team , Peter Rozenbeek en kind van de club Melvin Habets zal moeten passeren, wil hij plaats nemen onder de lat bij het 1ste. Aan de andere kant maakt trainen met keepers van dat niveau van Veen alleen maar beter en is een keepers loopbaan vaak langer dan die van een speler.

Oud Kondo Budjang trainer Ferdinand Hofland is momenteel hoofd jeugdopleiding bij Marlene. “Ze leergierig, maar moeten wel op een sneltrein springen. Ze hangen er nu aan, maar heb vertrouwen in allebei. We zijn blij met de mannen. Ezra heb ik te laat ontdekt en doet het prima. Hij had makkelijk in eerste van Kondo mee kunnen draaien in de tijd dat ik er was. Ben blij verast. Tom heeft veel concurrentie maar leert natuurlijk erg veel”, aldus Hofland.

Een andere oud trainer van Kondo Budjang is Raoul Polnaja. Hij assisteert bij Jo19-1, waar beide officieel nog uitkomen en noemt Ezra Rhebok een ruwe diamant, “Jammer dat hij vorig jaar niet veel speelde bij Kondo. Hij houdt zich makkelijk staande bij wedstrijden van FC Marlene 2 en maakt steeds meer stappen. Net als Tom van Veen heeft hij een goede mentaliteit en is ook leergierig. Wat keepers betreft kent Marlene een luxe probleem, dus Tom zal bak moeten. Beide spelers moeten nog veel leren, maar ze zijn pas 17 jaar. Ezra zie ik in de nabije toekomst wel een keer met het 1e mee gaat om dat van dichtbij mee te maken.
Over tien jaar staan beide spelers in de basis bij een eredivisie team en bij het Nederlands team. Dat is het doel en daar gaan Tom van Veen en Ezra Rhebok voor.

bron; Zaansesportkrant.nl foto: Peter Seymour

december 22, 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *