Zaandam- De Rooien tegen de Blauwen; de beschrijving wordt geassocieerd met de derby tussen Spakenburg en IJsselmeervogels, maar gaat ook op voor de zaalvoetbalconfrontatie tussen FC Zaanstad en FCZSW/FC Zaanstreek. Het duel vrijdagavond in De Tref deed qua rivaliteit nauwelijks onder voor de Spakenburgse tweestrijd. De Rooien (FC Zaanstad) wonnen met 6-2.

In lang vervlogen tijden stroomden de Zaanse sporthallen vol voor dergelijke wedstrijden. Vrijdag is de opkomst redelijk, maar niet meer dan dat. Wie zich bij De Tref meldt krijgt geen moment het gevoel zich te bevinden in een sportomgeving. Het plein met zicht op de van scherp TL-licht voorziene sporthal is verlaten, de entree koud en kil. De prangende lucht bij binnenkomst doet het ergste vermoeden. Schilderwerkzaamheden zijn de oorzaak, verklaart de beheerder.

De sporthal staat al jaren op de nominatie om te worden gesloopt. De pogingen om het geheel wat op te fleuren zijn daarom puur lapwerk, serieuze investeringen worden niet meer gedaan.

Het contrast van de sportzaal met de overige ruimtes van de hal is groot. De vloer kent het bekende overdadige lijnenspel, maar het interieur oogt verder prettig.

Jeugd

FC Zaanstreek probeert al enige tijden het zaalvoetbal in de regio uit het slop te trekken. Voorzitter Ralph Kerssens wijst trots op het feit dat zijn club de jeugd zaalvoetbal op serieus niveau aanbiedt. „De JO13, 15, 17 en 19 spelen tegen grote clubs als Volendam, HV Veerhuys, Vennewater, FC Marlene, White Stones, Hovocubo en Scagha ’66. Een mooi rijtje om tussen te staan. We hopen dat die jeugd op termijn doorstroomt naar de selectie.”

In de competitie doet FC Zaanstad het momenteel echter beter. De gepromoveerde ploeg draait in de hoofdklasse opnieuw bovenin mee. „We zijn met vijf, zes nieuwe spelers aan het seizoen begonnen”, laat coach Chiel Damen weten. „Het team had daarom tijd nodig om op elkaar ingespeeld te raken. Maar we zijn niet ontevreden.”

Het verschil tussen de rivalen is voorafgaand aan de derby zes punten. „Vorig jaar wonnen we het kersttoernooi in Wormer”, stelt Kerssens. Het team is echter flink gewijzigd. Er zijn onder meer twee spelers overgestapt naar FC Zaanstad. Vorig jaar slaagden we er ternauwernood in om ons te handhaven. Ons belangrijkste doel is om ons zo snel mogelijk veilig spelen. Daarna kijken we verder. Heel stiekem hopen we op een periodetitel.”

In de derby is FC Zaanstreek in het nadeel. Mouad Ben Chekh, die geblesseerd is en daarom de rol van coach op zich neemt, heeft slechts zeven spelers tot zijn beschikking. FC Zaanstad wisselt veelvuldig en dat zou zich in de tweede helft uitbetalen. Patrick Rato en Julion Legito brengen hun ploeg op een 2-0 voorsprong, maar een fraaie treffer van Abdelilah Bergzhout brengt de marge terug tot één treffer (2-1). In de tweede helft helpt Abdellah Attalj zijn ploeg zelfs weer op gelijke hoogte: 2-2.

Risico’s

Maar langzaam maar zeker helpt het vele wisselen de thuisploeg aan een voordeel. Met nog elf minuten op de klok brengt Billy Tavares FC Zaanstad opnieuw op voorsprong: 3-2. De bezoekers nemen noodgedwongen meer risico’s, waar de thuisploeg dankbaar van profiteert.

„Het wedstrijdbeeld was zoals ik verwachtte”, reageert Damen. „Een duel met veel strijd, waarin wij ons net even beter toonden.”

Ben Chekh wijst op het nadeel dat aantreden met slechts zeven spelers met zich meebracht. „Maar we deden het goed. De nederlaag is veroorzaakt door individuele fouten. We moeten de focus op het vervolg van de competitie houden. Ik ben niet bang dat we degraderen, als we straks compleet zijn komt het vanzelf goed.”

FC Zaanstad staat met zestien punten uit acht wedstrijden tweede. Koploper DWOW, over drie weken de tegenstander van het team van Damen, heeft drie punten meer. FC Zaanstreek staat negende met zeven punten.

zaalvoetbal hoofdklasse

FC Zaanstad

FC Zaanstreek 6-2

Rato 1-0, Legito 2-1, Bergzhout 2-1, Attalj 2-2, Tavares 3-2, Rato 4-2, Tavares 5-2, Tavares 6-2.

bron: NHD

november 20, 2023