Zaanstad- Beste Zaankanters,

Nu het mooie weer Nederland eindelijk heeft bereikt, is het voetbalseizoen alweer (bijna) afgelopen. Het vloog voorbij. En we hebben niet stil gezeten. Honderdduizenden wedstrijden zijn gefloten, geassisteerd, gerapporteerd en/of begeleid. Dank daarvoor! Voor de KNVB officials zijn de promoties en degradaties bijna bekend. In deze nieuwsbrief alvast de eerste informatie hierover.

In het zaalvoetbal heeft een pilot plaatsgevonden voor verenigingsscheidsrechters. Steeds meer wedstrijden worden gefloten door scheidsrechters van de club, dus is er een opleiding voor zaalverenigingsscheidsrechters ontwikkeld. Komend seizoen is deze voor alle zaalverenigingen in het land beschikbaar.

Het is ook fijn om te merken dat steeds meer vrouwen aan de slag gaan als scheidsrechter. Wij hebben zelf als scheidsrechter prachtige wedstrijden mogen leiden. Heel leerzaam, maar vooral erg leuk om te doen! Binnenkort gaan wij namens de zaalvoetbalvereniging FC Zaanstreek proberen meer scheidsrechters in te  zetten voor alle heren maar ook meiden en vrouwen die willen fluiten of assisteren.

Lijkt het je leuk zaalvoetbalwedstrijden in goede banen te leiden en denk je over voldoende leidinggevende capaciteiten te beschikken? Dan ben je de juiste persoon om scheidsrechter te worden! Wij zorgen tijdens de opleiding ‘Verenigingsscheidsrechter zaalvoetbal’ voor een praktijkgerichte opleiding, zodat je met voldoende ‘bagage’ aan de slag kunt bij zaalvoetbalwedstrijden bij onze club.

 

De scheidsrechter is een essentieel onderdeel van zaalvoetbal en speelt een belangrijke rol op én buiten de lijnen. De scheidsrechter draagt bij aan een sportief en eerlijk verloop van de wedstrijd.

Tijdens de opleiding krijgen de deelnemers te maken met opdrachten, spelregelquizzen, oefeningen en reflectie op de eigen wedstrijden. De opdrachten kunnen binnen de digitale leeromgeving van de KNVB – Dugout – verwerkt worden. Door de opleiding tot verenigingsscheidsrechter zaalvoetbal te volgen, zet je de eerste stap in het opleidingstraject van de KNVB.

Onderwerpen

Een greep uit de onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen:

  • Leiding geven aan de spelers binnen de lijnen;
  • Het toepassen van de spelregels;
  • Uitvoeren van praktijkoefeningen;
  • Positie kiezen en volgen;
  • Spelhervattingen en disciplinaire straffen.

Vorm

Het opleidingsdeel bestaat uit 2 bijeenkomsten van 3 uur met praktijkoefeningen op locatie. Tussen de bijeenkomsten zit ongeveer een maand. Tijdens les 1 behandelen we spelregels en praktijktips en is er een toelichting op de praktijk. Tussen les 1 en 2 fluiten de scheidsrechters gedurende een periode van 4 weken stagewedstrijden onder begeleiding van een praktijkbegeleider en reflecteren ze op hun optreden. Les 2 staat in het teken van de reflecties van de stagewedstrijden en afname van een spelregeltoets. De opleiding wordt ‘s avonds gegeven in een sporthal die wordt geregeld door de organiserende vereniging.

Opleidingsinvestering

Opleidingsdeel

  • Twee bijeenkomsten á 3 uur: 6 uur
  • Zelfstudie en opdrachten: 4 uur

Ervaringsdeel

  • Fluiten van (minimaal) vier stagewedstrijden: 4 uur

Kosten

De studiekosten voor deze opleiding bedragen voor individuen: € 40,00 (inclusief digitaal cursusmateriaal). Een vereniging kan een pakket afnemen, eventueel samen met andere verenigingen, voor € 650,- (inclusief digitaal cursusmateriaal, minimaal 6 en maximaal 16 deelnemers). *Prijzen onder voorbehoud.

Kosteloos annuleren is mogelijk tot 14 dagen voor aanvang van de opleiding. Bij tussentijdse beëindiging van de opleiding blijven de volledige studiekosten verschuldigd.

Voorwaarden

Begeleiding is cruciaal voor een beginnende zaalvoetbalscheidsrechter. De praktijkbegeleider heeft daarom een centrale rol gekregen binnen de opleiding om samen met de docent de cursist optimaal te ontwikkelen. In principe dient een vereniging zelf voor een praktijkbegeleider(s) te zorgen. De begeleider zal maximaal 4 stagewedstrijden per cursist bijwonen en de scheidsrechter(s) binnen de vereniging begeleiden. De praktijkbegeleider dient bij voorkeur een ervaren zaalvoetbalscheidsrechter te zijn die al een aantal jaren fluit, zodat hij/zij de cursist kan voorzien van advies.

De urenbelasting voor een praktijkbegeleider bedraagt 11 uur per cursist.

Start

Bij individuele aanmeldingen kan er gestart worden bij 16 deelnemers. Bij afname van een verenigingspakket is het minimum aantal deelnemers 6. De vereniging kan met de KNVB afstemmen welke dagen het beste uitkomen voor de opleiding. Het maximumaantal deelnemers voor zowel individuele aanmeldingen als het verenigingspakket is vastgesteld op 16.

Met sportieve groet, Khalid, Sven en Ralph

juni 15, 2023