Zaanstad- Niet iedereen in de regio Zaanstad kent de historie van de gebroeders Molenaar, oprichters van het Zaanaw bedrijf Wastora. Dat stond voor Wasmachines, Stofzuigers en Radio`s en was gevestigd aan de Westzijde in Zaandam. Het bedrijf had meerdere vestigingen door het land. De gebroeders Molenaar hielden van voetbal en waren betrokken bij voetbalclub KFC. In 1964 werd er een nieuwe profclub opgericht: stichting FC Zaanstreek.
Deze organisatie nam de proflicentie over van KFC en kon zodoende doorstoten in het betaalde voetbal. In de seizoenen 1964/`65, 1965/`66 en 1966/`67 werd er in Zaanstad door FC Zaanstreek drie seizoenen lang betaald voetbal gespeeld. De ploeg stond bekend als subtopper van de eerste-divisie maar fuseerde in 1967 met Alkmaar`54 tot AZ`67. De fusieclub ging verder voetballen in de Alkmaarderhout in Alkmaar. Dit allemaal door toedoen van de broers Cees en Klaas Molenaars. Het Noordhollands Dagblad plaatste vorige week een mooi artikel over Klaas Molenaar jr, de nazaat van de familie Molenaar.

’Hééé, jochie, ben je weer effe thuisgekomen?’ zeggen oud-spelers van AZ als ze Klaas Molenaar jr. in het stadion zien

Klaas Molenaar jr. in het stadion van AZ met de kampioensschaal uit 1981.
© Foto Ed van de Pol
Alkmaar/Zaanstreek

Veertig jaar geleden, op 3 mei 1981, werd AZ landskampioen. Klaas Molenaar junior, nazaat van de Molenaars, pakt de kampioensschaal erbij en haalt herinneringen op aan die tijd.

Dat kan toch geen toeval zijn, zegt Klaas Molenaar junior, als hij vertelt wat hem vorige week overkwam. Maakt ie op zondagmiddag met zijn vrouw een wandelingetje vlak bij huis in Amsterdam, stapt een jongen op hem af om iets te vragen. Verrek, denkt Molenaar, dat is Jesper Karlsson. „Die woont blijkbaar vlak bij ons. Hij was op zijn vrije dag even buiten aan het trainen”, zegt Molenaar. „Daar krijg ik dan helemaal een kick van, dat ik een speler van AZ tegenkom. Dan merk ik hoe diep AZ nog in mijn hart zit. Dat gaat er nooit meer uit.”

Klaas Molenaar jr. (’Veel mensen noemen me nog steeds junior, ook al word ik dit jaar 65’) is even terug in Alkmaar. Locatie: het stadion van AZ. Doel: veertig jaar na de landstitel van 1981 herinneringen ophalen. Herinneringen aan de tijd waarin ’de Molenaars’, zijn vader Cees en zijn oom Klaas, AZ bij de hand namen en een topteam bouwden.

Klaas jr. stond er als tiener en twintiger met zijn neus bovenop – niet alleen bij Wastora, het bedrijf van de Molenaars, maar ook bij AZ. Hij was als broekie algemeen directeur van de Molenaar Holding en vicevoorzitter van AZ.

(Tekst gaat verder na de foto)

Cees Molenaar, Klaas Molenaar, Arie Ligthart (voorzitter AZ) en Hans Kraay (trainer/manager) in 1977 in de Hout, het stadion van AZ.
© Foto Joop Boek

Zwembad

Voor de coronapandemie ging hij nog weleens kijken bij de jeugd van AZ. Zijn achterneef Finn speelt er nu. „Prachtig trainingscomplex”, zegt Molenaar. Het brengt hem terug naar zijn jeugd, vertelt hij. Als jochie fietste hij ’s zomers vanuit huis in Koog aan de Zaan naar het Wormerbad, vlak bij de plek waar nu het trainingscomplex van AZ ligt.

AZ en de Zaanstreek, hij zal er nooit meer van loskomen – ook al verhuisde hij in zijn jeugd naar het Gooi en ging hij later in Amsterdam wonen. „In het Gooi kon ik aanvankelijk moeilijk wennen. In de klas deden ze me na, omdat ik zo Zaans praatte. Ik zei geen ’thuis’ maar ’theus’ en geen ’buiten’ maar ’beuten’. Dan lagen ze dubbel van het lachen.”

(Tekst gaat verder na de foto)

De oud-spelers Henk van Rijnsoever (links) en Hugo Hovenkamp komen Klaas Molenaar jr. even gedag zeggen tijdens het interview.
© Foto Ed van de Pol

Nog maar net is hij begonnen aan een nieuw verhaal of de deur van de kamer gaat open. Oud-spelers Henk van Rijnsoever en Hugo Hovenkamp stappen luidruchtig binnen om even gedag te zeggen. ’Hééé, ben je weer effe thuisgekomen, jochie?’, roept Van Rijnsoever lachend naar Molenaar. Al snel gaat het over het AZ van toen en over die zondag in de Kuip.

Landstitel

Op zondag 3 mei 1981 won AZ met 5-1 van Feyenoord. De landstitel was binnen – de droom van de Molenaars, waar ze jaren eerder om werden uitgelachen. Nu hadden ze hem. „In 1978 wonnen we de KNVB Beker. De eerste grote prijs voor de club. In de bus zei mijn vader ’Nu weet ik zeker dat het ons ook gaat lukken om kampioen te worden’. Het is zó zonde dat hij dat niet heeft mogen meemaken”, zegt Klaas jr. over vader Cees die in 1979 overleed.

Vijf jaar na de landstitel maakte de vreugde over het succes plaats voor verdriet en weemoed. Klaas sr. en Klaas jr. besloten te stoppen met AZ. De club was afgegleden, er moest jaarlijks te veel geld bij, het was niet meer te verantwoorden tegenover de anderen binnen de leiding van Wastora.

Dertig miljoen

Waarom het zo afliep? De Hout was maar een klein stadion en naast Wastora waren er te weinig andere sponsors. „Het waren andere tijden. In niets te vergelijken met nu. Tv-gelden? Studio Sport had drie samenvattingen op zondagavond. Skyboxen waren er niet. Inkomsten uit Europees voetbal? Als je je nu plaatst voor de Champions League, krijg je dertig miljoen euro. Destijds was dat wel even anders. Wij speelden na de landstitel in de Europacup 1. In de eerste ronde hadden we het onbekende Start Kristiansand en daarna moesten we tegen Liverpool. We vlogen eruit in de tweede ronde. Daar schiet je dan natuurlijk niet veel mee op.”

De plannen om AZ toekomstbestendig te maken waren er wel. Ze waren begonnen met een voetbalschool, om meer eigen jeugd door te laten stromen. „Mijn vader had het beeld van Go Ahead Eagles voor ogen. Zo’n voetbalinternaat. Maar het duurt natuurlijk jaren voordat je daar resultaat van ziet. Hoe AZ het nu doet vind ik ongelooflijk knap, daar heb ik echt heel veel respect voor.”

Afstand

Na 1986 nam Klaas jr. wat afstand van de club. „Oom Klaas ging na een paar jaar wel weer heen. Ik mondjesmaat. Ik vond het moeilijk. We hebben met zijn tweeën wel wat traantjes gelaten, hoor, toen we de beslissing namen om met AZ te stoppen. We waren heel blij dat jaren later, rond 1992, Dirk Scheringa erin stapte.”

De Molenaars waren verknocht aan AZ. Ze speelden in 1967 een belangrijke rol in het ontstaan van AZ’67: de fusie tussen FC Zaanstreek en Alkmaar’54. Vijf jaar later namen ze de club over toen AZ in 1972 zo goed als failliet was. De Molenaars combineerden het voetbal met zakendoen. „Hun vrouwen, Nel en Rina, zeiden ’oké, da’s goed, maar de vrouwen moeten er ook bij betrokken worden’. De vrouwen van de spelers, maar ook de vrouwen van handelsrelaties mochten niet vergeten worden, vonden Nel en Rina. Dat is wat ze nu relatiemarketing noemen. Heel slim van ze. Boottochtjes maken, etentjes, dat soort dingen. Of de spelersvrouwen mee op trainingskamp. Dat gaf een enorm familiegevoel.”

(Tekst gaat verder na de foto)

Cees Molenaar bij de contractondertekening van Willem van Hanegem bij AZ’67.
© Foto ANP

Slim

Jaren achtereen bouwden de Molenaars aan het kampioenselftal. Klaas jr. prijst de rol van zijn vader Cees, die een soort technisch directeur was. „Mijn vader wist op een slimme manier de goede spelers aan zich te binden. Daar was ie echt een koning in. En hij had er kijk op. Hij ging eens drie weken achter elkaar bij sc Amersfoort kijken. Ik zei ’pap, wat moet je daar nou?’ Nou, daar speelde een heel goeie, zei ie. Dat was Ronald Spelbos. Niet om op te scheppen over mijn vader, maar Spelbos werd een heel belangrijke speler, hè. Hij haalde Oranje, en jaren later haalde Cruijff hem nog naar Ajax. Dus dat had mijn vader wel goed gezien, daar in Amersfoort.”

Een ander voorbeeld, nu over Hugo Hovenkamp, die begon als linksbuiten of middenvelder. „Mijn vader zei tegen de trainer ’probeer hem eens als linksback’. Nou, de eerste keer dat ie daar stond, tegen Ajax, werd Hugo zoekgespeeld door Tsjeu la Ling en we verloren met 0-3, maar een paar maanden later stond ie wel in Oranje. Als linksback.”

Bert van Marwijk

Klaas jr. is dik met de spelers van toen. Hij was van dezelfde leeftijd, hij was erbij als nieuwe spelers voor contractbesprekingen langskwamen bij Cees thuis, en hij maakte de spelers bijna allemaal mee bij Wastora. De meeste hadden naast het voetbal een parttime-baan bij Wastora, waar Klaas jr. toen ook al werkte. „Bert van Marwijk zat op kantoor. Gerrit Vooys stond in het magazijn. Die was lompsterk. Da’s de enige man die ik in zijn eentje een wasmachine heb zien optillen. Ruud Suurendonk werkte in de winkel. Ronald Spelbos deed administratief werk. Peter Arntz zat bij de verzekeringstak. Henk van Rijnsoever had een geweldige babbel. Hij werd mijn rechterhand.”

Hoe zouden de Molenaars het in deze tijd hebben gedaan? „Ik denk goed, want Klaas en Cees zagen kansen en hadden altijd ideeën. We waren de eersten met zo’n scorebord, met namen op de shirts, we volgden de noviteiten. Ook in deze tijd zouden we nieuwe dingen hebben bedacht. Klaas en Cees lanceerden destijds al een plan voor een Superdivisie. Ze vonden dat je Europees meer moest doen, eigenlijk zoiets als wat vijftien jaar later de Champions League werd. Dat werd toen van tafel geveegd. Ik weet zeker dat ze ook in deze tijd succes zouden hebben gehad. Ze waren vooruitstrevend en dat is in elk tijdsgewricht goed.”

Over Klaas en Cees Molenaar:

De Zaanse broers Klaas en Cees Molenaar namen in 1972 het bijna failliete AZ’67 over. Ze sponsorden de club met hun bedrijf Wastora. In 1981 werd AZ landskampioen, maar in 1986 trokken Wastora en de familie Molenaar zich terug uit AZ. Cees maakte dat niet meer mee. Hij overleed in 1979 op 51-jarige leeftijd. Klaas overleed in 1996 tijdens een feest voor zijn 75e verjaardag.

De weduwen Nel en Rina bleven nog jarenlang met grote regelmaat wedstrijden van AZ bezoeken. Vorig jaar overleden ook zij.

Klaas Molenaar (links) begroet Kristen Nygaard (midden) en Jons Hensel rondom de benefietwedstrijd voor Nygaard in augustus 1996.
© Foto Joop Boek
april 30, 2021