Zaanstad- Dat onze jongens van Jong FC Zaanstreek (jo19-1) goed konden voetballen was bekend. Maar in de zaal tegen leeftijdsgenoten is wat anders dan op het veld tegen senioren selectie teams. Op voorhand bestond er enige twijfel of the new Great Old wel mee zou kunnen komen op de FEBO Zaanstad Cup. Het veldvoetbaltoernooi dat van dinsdag 20 tot en met zaterdag 24 juni bij Sporting Krommenie werd gehouden was een groot succes. En ook de prestatie van FC Zaanstreek was opmerkelijk.

Daar waar de eerste speeldag op dinsdag 20 juni werd afgelast was de sfeer niet bepaald goed. De jongelingen van FC Zaanstreek hadden graag willen spelen maar het slechte weer was de reden van afgelasting. Op donderdag 22 juni en zaterdag ochtend 24 juni werden de duels ingehaald. Op donderdag werd er geopend tegen ZCFC dat in de subtop 4e klasse is geëindigd. Er werd met 1-2 verloren daar waar de uitslag net zo goed andersom had kunnen zijn. Een slechte start maar er werd bewezen het niveau makkelijk aan te kunnen. En dat voor een team met een gemiddelde leeftijd van 18 jaar.

Het tweede duel tegen de zaterdagploeg van sv Fortuna Wormerveer. De jongens kenden elkaar allemaal en er werd met het mes tussen de tanden gespeeld. Dit team motiveren was op voorhand niet nodig. Natuurlijk was de ploeg uit Wormerveer de grote favoriet. Maar brutaal nam de FC Zaanstreek de leiding na een wereldgoal van aanvoerder Merijn. Er werd gestreden en met karakter verdedigd tegen het slordig spelende Fortuna W. De 2-0 viel en die klap kwamen de Wormerveerders niet meer te boven.

Het derde duel tegen sc Hercules Zaandam zou ook wel even gedaan worden. Met wellicht iets wat overmoed bleken de jongelingen van FC Zaanstreek kansloos. De ploeg uit Zaandam wist met 0-3 te zegevieren en hier viel niets op af te dingen. Bij het bekijken van de stand bleek dat met drie duels en drie punten op zaterdag nog kon worden gestunt.

Bij een zege zaterdag op WSV`30 zondag 1 zou een 2e plek er nog in kunnen zitten. Dan moest ook ZCFC meewerken door niet te winnen. Het duel op zaterdagochtend eindigde in 1-1 waarbij mag worden vermeld dat een bal op de kruising zomaar een 2-1 zege had kunnen betekenen. In de laatste fase hielden de jonge Zaankanters ook weer knap stand waarbij een gedeelde 3e plaats in de poule werd behaald. Vier duels en vier punten was een prima prestatie.

Op zaterdag middag moesten de finalewedstrijden worden afgewerkt en FC Zaanstreek bleek gekoppeld aan vvv Westzaan 1. Dat duel werd met veel invallers gespeeld omdat spelers nog de nodige overige verplichtingen hadden. Variërende van een zaalvoetbaltoernooi tot een selectiewedstrijd bij de eigen veldvereniging. Het duel met vvv Westzaan werd dan ook met drie 15-jarige invallers en debutanten afgewerkt. Ilias, Lars en Bas waren bereid om in de laatste wedstrijd bij te springen. Desalniettemin werd het duel met 0-3 verloren hetgeen resulteerde in de 14e plek. Er werd geëindigd boven ploegen als ZVC`22, Sporting Krommenie (zat), Rood Wit Zaanstad, Fortuna Wormerveer (zat) en RCZ.

Al met al kon worden teruggekeken op een fantastisch toernooi dat zeker voor herhaling vatbaar is.

juni 28, 2023