Zaanstad- Zaalvoetbal is de grootste teamzaalsport van Nederland. Maar liefst 330.000 Nederlanders voetballen wel eens in de zaal. Ook bij de jeugd wordt zaalvoetbal steeds populairder. En dat merkt de Zaanse zaalvoetbalvereniging FC Zaanstreek ook.

De kleine ruimte maakt het spel snel, vereist veel van de technische vaardigheid en creativiteit van een voetballer. Voetballers hebben veel balcontacten, ondernemen meer pogingen op het doel en daardoor vallen er relatief meer goals dan bij het veldvoetbal.

Bij de jongere jeugd (12-15 jaar) is zaalvoetbal bij uitstek een leuk en waardevol middel om aan de ontwikkeling van een speler te werken en een bijdrage te leveren aan zijn of haar voetbalplezier.

Laagdrempelig

Bij de oudere jeugd (16-19 jaar) is zaalvoetbalaanbod een goed alternatief om spelers te behouden voor een vereniging. In deze leeftijdscategorie stromen relatief meer jeugdleden uit bij het veldvoetbal vanwege diverse redenen (meer focus op de studie, het nemen van een bijbaantje, minder plezier in de voetbalvorm e.d.). Uit onderzoek blijkt dat zij nog wel een positieve houding hebben ten opzichte van het voetbal. Zij zien zaalvoetbal als een voetbalvorm waarin zij eventueel op een laagdrempeligere manier nog aan het voetballen willen blijven.

Zaalvoetbal is bij uitstek een sport waarbij alleen wedstrijden kunnen worden gespeeld. Trainen kan natuurlijk ook, maar dat is vaker weggelegd voor de hogere niveaus. Ook jongeren die ervoor kiezen om in een andere stad te gaan studeren kunnen middels zaalvoetbal op bijvoorbeeld de vrijdagavond toch betrokken blijven bij de eigen vereniging. Dan hebben ze daarna nog het hele weekend beschikbaar om te studeren, te werken of om aan andere sociale activiteiten deel te nemen.

januari 31, 2023