Onder 17-1 beleeft leerzame periode bij FC Zaanstreek. Turhan Özgüner maakte in de zomer van 2021 als coach bij FC Zaanstreek voor het eerst kennis met de wereld van het zaalvoetbal. Het afgelopen seizoen leerde hij met het team van zijn zoon onder meer op tactisch gebied hoe de sport in elkaar zit, waarbij de prestaties van de groep de laatste maanden eveneens vooruitgaan. Met als resultaat in de 2e seizoenshelft misschien nog wel een kampioenschap.

“In het verleden was ik coach bij WSV ‘30 en leider bij Fortuna Wormerveer. Ook ben ik vroeger zelf keeper geweest, maar het coachen en leiden van een team is een vak apart. Daarom heb ik een opleiding KNVB Junioren gevolgd”, vertelt Özgüner. “Vorig jaar kwam mijn zoon bij me met het nieuws dat hij graag met zijn vrienden wilde zaalvoetballen. De jongens kennen elkaar al jaren dankzij het veldvoetbal, maar wilden graag de wereld van het zaalvoetballen leren kennen. Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar een club waar dat zou kunnen en kwam ik in contact met Ralph . Dat voelde direct goed aan. Ik ben blij dat het FC Zaanstreek is geworden, want als je het hebt over passie dan heb je het zeker over Ralph.”

Özgüner kwam er met zijn team al snel achter dat het voetbal in de zaal slechts één overeenkomst met het veld had, namelijk dat je met een bal speelt. Voor de rest was het geheel andere tak van sport. Vooral op tactisch gebied werden zijn jongens veelvuldig voorbijgelopen. “Het korte spel dwingt iedereen tot snel samenspel, maar het allerbelangrijkste is dat er voldoende beweging op het veld is. Op die manier zorg je voor ruimte om te bewegen en creëer je kansen. Met het veldvoetbal waren ze echter gewend om meer met de bal te lopen, dus dat maakte het lastig.”

De leider ging dan ook flink aan de slag om de groep als team te laten opereren, waarbij hij zoveel mogelijk de verantwoordelijkheid bij de spelers probeerde te leggen. “Ik stel hen vooral veel vragen en probeer ze te laten inzien dat het eenvoudiger is om de bal het werk te laten doen. Nu na een jaar worden nog steeds fouten gemaakt, omdat ze enorm gedreven zijn en willen aanvallen. Hierdoor blijft het lastig om het verdedigend goed te laten staan. Inmiddels beginnen ze het echter steeds beter onder de knie te krijgen.”

Aan de seizoenstart van het team is te zien dat de stijgende lijn zeker aanwezig is. Dat is goed nieuws voor de selectie van Özgüner, alhoewel de sfeer er altijd wel bleef in zitten. “Ze vinden het nog altijd hartstikke leuk. Het wekelijkse samenspelen brengt de jongens echt dichter bij elkaar en ze hebben zichzelf nauwelijks laten afleiden door de nederlagen. Ze zijn nog steeds hartstikke blij om deel te mogen uitmaken van FC Zaanstreek, maar het is natuurlijk veel leuker om te winnen.”

De coach verwacht dat de groep de komende seizoenen bij elkaar zal blijven. Zélf blijft hij zijn huidige rol vervullen zolang de jongens dat willen. “Voor mijn gevoel begeleid ik de jongens momenteel meer dan dat ik ze echt vertel hoe ze moeten voetballen. ‘Begeleiden in plaats van leiden’ is zijn motto. Dat vind ik heel leuk om voor ze te doen. Als ze mijn rol zelf op zich willen nemen, doe ik uiteraard een stapje terug. Het gaat erom dat zij het plezier met elkaar weten te behouden.”

april 6, 2023